Τεχνική BFR και αποκατάσταση
Η μϋική ατροφία συμβαίνει συχνά σε αρκετές καταστάσεις και παθολογίες. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση με αντίσταση υψηλού φορτίου είναι το πιο επιτυχημένο μέσο για να βελτιωθεί η μϋική δύναμη και να αυξηθεί η μϋική υπερτροφία.
Ωστόσο σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που απαιτείται μϋική ενδυνάμωση όπως π.χ άτομα με χρόνιο πόνο, μετεγχειρητικοί ασθενείς, διαβητικοί, άτομα με ΧΑΠ κ.α., οι ασκήσεις με υψηλό φορτίο και υψηλή ένταση ίσως δεν μπορούν να εφαρμοστούν πάντα.
Η τεχνική Blood Flow Restriction (BFR) Training είναι μια τεχνική που συνδυάζει την άσκηση με χαμηλό φορτίο και περιορισμό της αιματικής ροής και επιτυγχάνει παρόμοια αποτελέσματα με την άσκηση με υψηλό φορτίο.
Η τεχνική BFR δεν είναι κάτι καινούργιο ή απλά μια μόδα. Η έρευνα στο BFR έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω απο 20 χρόνια και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Έχει αποδειχθεί σε μια σειρά ερευνών ότι το BFR βοηθάει στην μείωση της ατροφίας, ενισχύει την υπερτροφία, αυξάνει την δύναμη και βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, χρησιμοποιώντας χαμηλό φορτίο. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31156448/)
Το BFR έπειτα απο χειρουργείο σε ΠΧΣ (Πρόσθιο Χιαστό Σύνδεσμο)
Είναι γνωστό ότι οι μύες του τετρακεφάλου χάνουν δύναμη έπειτα απο χειρουργείο συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ. Ευτυχώς η χρήση του BFR είναι κατάλληλη στο να βοηθήσει στην ενίσχυση της δύναμης και στην αποφυγή μϋικής ατροφίας όπως έχει αποδειχθεί σε μια σειρά ερευνών (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12635796/).
Το BFR για πόνο στο γόνατο
Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά πόνο στο γόνατο, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογία (όπως επιγονατιδομηριαίος πόνος, οστεοαρθρίτιδα κ.α. ) και αναζητούν κάποιον τρόπο ανακούφισης. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει το όφελος του BFR στην μείωση του πόνου, έχοντας ως πλεονέκτημα την άσκηση με χαμηλό φορτίο που δεν θα επιδεινώσει τον πόνο του ασθενή ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28259850/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28500081/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29266093/ )
Το BFR έπειτα απο ακινητοποίηση
Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στους μύες η ακινητοποίηση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το BFR μπορεί να βοηθήσει.
Υπάρχουν αντενδείξεις στην χρήση του BFR ;
Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση του BFR είναι ασφαλής (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21410544/ ) .
Υπάρχουν συγκεκριμένοι ασθενείς στους οποίους η χρήση BFR αντενδείκνυται όπως καρδιοπαθείς, διαβητικοί, έγκυες και ασθενείς με αγγειακά νοσήματα.
Ο κλινικός συλλογισμός και η χρήση του BFR από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας εγγυώνται την ασφαλή χρήση της τεχνικής.
Gut - brain connection
📣Το ήξερες ότι παράγεις 400 φορές περισσότερη σεροτονίνη στο έντερο από ότι στον εγκέφαλο;
📣Το ήξερες οτι το έντερο σου παράγει και άλλες ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις ωραία όπως η μελατονίνη και τα οιστρογόνα;
📣Επίσης γνώριζες ότι ανισσοροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδή;
🔔Έτσι μπορείς να καταλάβεις ότι προβλήματα στο έντερο μπορούν να συνεισφέρουν σε συμπτώματα κατάθλιψης.
🔔Το κλειδί είναι να σκεφτείς ‘αντίθετα’ για τα συμπτώματα κατάθλιψης ώστε να βρεις την αιτία.
🔔Το μικροβιακό οικοσύστημα που κατοικεί στο έντερο δεν είναι στατικό αλλά αλλάζει με την ηλικία, την διατροφή, το στρες, άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την κατάσταση της υγείας όπως και την λήψη φαρμάκων.
❕Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου προς την κατεύθυνση της κατάθλιψης.
❕Υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου. Μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου και του αίματος , ειδικά με θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, πρωτεΐνες, πεπτίδια, αντισώματα και κυτοκίνες.
✅Τα καλά νέα είναι ότι ενώ ένα μη υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε μια δυσλειτουργία εγκεφάλου - σώματος, και να προκαλέσει συμπτώματα στον εγκέφαλο όπως κατάθλιψη, η μεταβολή αυτών των δυσλειτουργιών έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει τα συμπτώματα.
✅Η κατάθλιψη είναι στενά συνδεδεμένη με μια υγιή ισορροπία στο έντερο.
👉Διατηρώντας και αποκαθιστώντας την κατάσταση του εντερικού οικοσυστήματος μπορείς να αποτρέψεις και να αντιστρέψεις τα σύμπτωματα του εγκεφάλου όπως κατάθλιψη και burnout
Τι είναι η Χειροπρακτική; (Manual therapy)
Χειροπρακτική ορίζεται ως μια παθητική τεχνική με τα χέρια με σκοπό την μείωση του πόνου και την βελτίωση της κίνησης.
Αποτελεί έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει αρκετές τεχνικές όπως: τεχνικές μυϊκής ενέργειας, κινητοποιήσεις, χειρισμούς, κινητοποίηση μαλακών μορίων με ή χωρίς εξοπλισμό, κινητοποίηση με κίνηση καθώς και συγκεκριμένες τεχνικές διάτασης.
Πώς δουλεύει η χειροπρακτική;
Η μηχανική δύναμη που εφαρμόζεται μέσω των τεχνικών χειροπρακτικής ενεργοποιεί μια αλληλουχία νευροφυσιολογικών αντιδράσεων απο το περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν αποδείξει τη δράση βραχυπρόθεσμων βιολογικών μηχανισμών και επιδράσεις σε: αμινοξέα, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα, ενδογενή οπιοειδή καθώς και αδρενεργικές αντιδράσεις. Όλες αυτές οι διεργασίες έχει αποδειχθεί ότι διαρκούν από 20 λεπτά έως 5 ώρες. (Bialosky et al., 2009)
Με απλά λόγια η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή όπως ένα αναλγητικό! Δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να μειώσει τον πόνο του και να εφαρμόσει συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε να διατηρήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.
Μπορεί η χειροπρακτική να είναι επιβλαβής;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ένα χειρότερο αποτέλεσμα με την χειροπρακτική, υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι προσθέτοντας την χειροπρακτική στην θεραπεία δεν υπήρξε βελτίωση στον ασθενή.
Η χειροπρακτική πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή έπειτα από την λήψη του ιστορικού του ασθενή, κλινικό συλλογισμό και έχοντας αποκλείσει σοβαρές παθολογίες.
Είναι η χειροπρακτική τεκμηριωμένη;
Υπάρχουν έρευνες που τεκμηριώνουν ότι η χειροπρακτική βελτιώνει τo θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η χειροπρακτική σε συνδυασμό με θεραπευτική άσκηση είναι ευεργετική στον αυχενικό πόνο. (Gross et al., 2004)
Μπορεί η χειροπρακτική να επιδράσει στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Ναι. Έχει βρεθεί ότι τεχνικές χειροπρακτικής στην θωρακική μοίρα μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών IL-1 και TNF-α (προφλεγμονώδεις κυτοκίνες) στα 20 λεπτά και στις 2 ώρες μετά από την θεραπεία. Σύμφωνα με τις έρευνες μια τέτοια τεχνική μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική μέθοδο για την μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης στον οργανισμό. (Teodorczyk-Injeyan et al., 2006)
Articles:
The Mechanisms of Manual Therapy in the Treatment of Musculoskeletal Pain: A Comprehensive Model
A Cochrane review of manipulation and mobilization for mechanical neck disorders.
Spinal Manipulative Therapy Reduces Inflammatory Cytokines but Not Substance P Production in Normal Subjects.
The inflammatory reflex.